@ Adobe Stock

Ofte stilte spørsmål (FAQ)

Her finner du svar på ofte stilte spørsmål om turen til Trolltunga.
Faq

turen til Trolltunga

Enten du er førstegangsbesøkende eller en erfaren fjellvandrer, er det viktig å vite hva du kan forvente av turen til Trolltunga.

Hvordan er stien til Trolltunga?

Stien til Trolltunga er velholdt, solid og godt merket.

Hvor lang tid tar turen?

Starter du fra P2 i Skjeggedal, bruker du 8–12 timer på den 27 km lange rundturen til Trolltunga. Starter du fra P3 Mågelitopp, bruker du 7–10 timer på den 20 km lange rundturen til Trolltunga.

Hvor krevende er turen til Trolltunga?

I Norge og internasjonalt graderes en tur etter hvor krevende den er: Lett, Middels, Krevende eller Ekstra krevende. Fordi turen er lengre enn 20 km, blir Trolltunga automatisk gradert som Ekstra krevende – selv om mange turvante nordmenn ikke opplever turen som ekstra krevende. Stien til Trolltunga er solid og i god stand. Men du må være i god form, være utholdende og vant til å ferdes i fjellet.

Hvor mange redningshytter er det?

Langs stien finner du tre redningshytter (Floren, Endåen og Tyssehøl) som kan benyttes om du er i nød, eller blir overrasket av plutselig dårlig vær. I redningshytten finner du soveposer, tepper og proviant. Nødnummer: 112.

Hvor mange besøker Trolltunga hvert år?

Trolltunga har tatt verden med storm! Fra 800 besøkende i 2010 har antallet turgåere eksplodert til rundt 80 000 i året. Dette ikoniske landemerket har blitt et internasjonalt trekkplaster, og naturentusiaster fra hele verden kommer for å oppleve den spektakulære fjellformasjonen.

Når er det flest besøkende på Trolltunga?

Det er mest folk på Trolltunga i juli og august, særlig mellom kl. 12 og 15, når flest går ut på selve Trolltunga. Midt på sommeren må du regne med noe ventetid:

30–45 minutter på hverdager
60–90 minutter på lørdager

Det er vanligvis mest folk på lørdager og på første solskinnsdag etter flere dager med regn.
Det er liten kø tidlig på morgenen eller senere på ettermiddagen. Stien er bred og godt tilrettelagt, så det føles ikke som kø underveis.
Bruk ventetiden på å ta en matpause eller slå av en prat med andre turgåere – tiden går fort mens du venter på tur til det ikoniske bildet!

Faq

parkering

God planlegging starter med å vite hvor du kan parkere. Her får du oversikt over hvor du kan parkere, og hva som er lurt å vite før du kommer.

Hvor kan man parkere når man skal til Trolltunga?

Vi har tre parkeringsplasser: De mest brukte er P1 Tyssedal, P2 Skjeggedal og P3 Mågelitopp. P1 er nederst og P3 er øverst, men har begrenset kapasitet og krever forhåndsbooking.

Må jeg forhåndsbestille parkering?

Ja, for P3 Mågelitopp er det krav om forhåndsreservasjon i høysesongen, da kapasiteten fylles raskt. På P1 Tyssedal og P2 Skjeggedal er det ingen forhåndsbooking. Det anbefales å starte turen tidlig på dagen.

Hva koster parkering ved Trolltunga?

Prisene varierer avhengig av hvor du parkerer og antall dager. Se egen underside med priser for parkering.

Er det ladeplasser for elbil?

Nei, det er dessverre ikke ladeplasser for elbil. Men det er flere ladestasjoner i Odda. Det anbefales å lade før du kjører til parkeringsplassene våre.

Kan jeg parkere bobil ved Trolltunga?

Det er mulig å parkere bobiler på P1 Tyssedal. Derfra går det skyttelbusser videre til P2 Skjeggedal. Fra P2 Skjeggedal er det ny skyttelbuss som går videre til P3 Mågelitopp. Husk å sjekke når skyttelbussene går fra P1 Tyssedal til P2 Skjeggedal!

Er det tillatt å campe på parkeringsplassene?

Det er ikke tillatt å campe på parkeringsplassene, så du må finne alternativ overnatting i nærheten. Det er flere campingplasser i Odda.

Er det mulig å slippe av passasjerer på P2 Skjeggedal?

Ja, det er mulig å sleppe av passasjerer på P2 Skjeggedal. Du må imidlertid betale kr 200 i bomveiavgift i automaten på P2 Skjeggedal.
Alle må betale, også de med AutoPASS og leiebil.

Er det mulig å slippe av passasjerer på P3 Mågelitopp?

Veien til P3 Mågelitopp er smal og har få møteplasser. Det er kun skyttelbusser og biler med reservert parkering på P3 Mågelitopp som har tillatelse til å kjøre opp. Det er ikke mulig å kjøre til P3 Mågelitopp kun for å slippe av passasjerer.

Faq

transport

Trolltunga er lett tilgjengelig både med bil og offentlig transport. Det går flere daglige bussavganger til/fra Voss, Bergen, Stavanger og Oslo. Det går skyttelbusser mellom Odda og parkeringsplassene P1 Tyssedal og P2 Skjeggedal.

Hvordan kommer jeg meg til Trolltunga uten bil?

Det går skyttelbusser fra Odda Odda til P1 Tyssedal og P2 Skjeggedal. Fra P2 Skjeggedal går det ny skyttelbuss videre til P3 Mågelitopp.

Selv om det er mulig å kjøpe billetter ved påstigning, anbefaler vi på det sterkeste at du bestiller på forhånd. Trolltunga er et populært reisemål, og det er et begrenset antall seter i bussene.

Hvor lang tid tar det med buss fra Odda til P2 Skjeggedal?

Det tar ca. 30 minutter fra Odda til P2 Skjeggedal med buss.

Går det transport tidlig om morgenen?

Ja, de første skyttelbussene går tidlig om morgenen. Sjekk rutetidene på forhånd!

Vær oppmerksom på at skyttelbussene fra P2 Skjeggedal til P3 Mågelitopp har en pause midt på dagen.

Starter du tidlig når du også den siste bussen ned igjen. Det er ofte mer krevende enn man forventer å gå ned igjen. Vi anbefaler å ta skyttelbuss.